Dieta kapuściana

Dieta kapuściana została opracowana około dwudziestu lat temu. Jest to dieta nieskomplikowana i nie zmuszając nas do katowania się głodowymi racjami żywieniowymi. Smaczna i zawierająca wiele niezbędnych składników odżywczych, pozwala zachować organizmowi formę i jednocześnie tracić zbędne kilogramy.

Kapusta ma w sobie sporo witaminy C, poprawia odporność ludzkiego organizmu i reguluje trawienie. Dieta kapuściana ma również inne nazwy: szwedzka, kanadyjska, kalifornijska, czy też dieta Kwaśniewskiego. Dzięki tej diecie można zgubić 3 do 6 kilogramów tygodniowo.

Jej wadą jest monotonność – codzienne jedzenie kapuśniaku może znudzić się nawet najbardziej wytrwałym osobom, które chcą schudnąć.

Dieta ta przynosi korzyść ludziom, którzy chcą pozbyć się kilku kilogramów, ale walczący z poważniejszą otyłością powinni sięgnąć po inne zalecenia żywieniowe. Z uwagi na monotonię i ubogość składników nie należy stosować jej dłużej niż przez siedem dni. Połączenie takiej diety z ruchem daje bardzo dobry efekt. Do tego dwa litry wody mineralnej dziennie i spadek wagi powinien być gwarantowany.

Ujemnym skutkiem diety jest zazwyczaj efekt jo-jo, czyli powrót do dawnej wagi po zakończeniu pełnego cyklu odchudzania. Kiedy wracamy do dawnych nawyków żywieniowych, należy uzupełnić je o zasady zbilansowanego odżywiania. Diety kapuścianej nie mogą stosować anemicy, osoby cierpiące na choroby serca oraz kobiety w ciąży i matki karmiące.

Jadłospis diety kapuścianej                                                                                                                                                                            

Zupę kapuścianą przygotowuje się w niezwykle prosty sposób, wystarczy sięgnąć po kilka podstawowych składników:

  • główka kapusty białej lub włoskiej,
  • sześć drobno pokrojonych cebul,
  • dwie zielone papryki,
  • pęczek selera naciowego,
  • sześć świeżych pomidorów,
  • chili, czosnek, pieprz, curry, pietruszka, koper, bazylia do smaku

Do zupy absolutnie nie wolno dodawać soli, ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie i podnosi ciśnienie krwi. Przez pierwsze dwa dni jada się zupę kapuścianą na śniadanie i obiad, a na kolację należy pić wodę mineralną lub soki wyciskane z pomarańczy, marchwi czy jabłka, bez dodatku cukru. W trzecim dniu do diety dołącza się warzywa i niskokaloryczne owoce.

W aptekach można nabyć preparaty kapuściane, ale są suplementami diety, który nie zastąpią zbilansowanego sposobu odżywiania.

Dla kogo dieta kupuściana?

Podsumowując, do diety tej można powracać, ale nie jest to dieta w pełni zbilansowana i nie pomoże zrzucić 20-30 kilogramów. Dieta jest bogata w witaminy A, C, E, poza tym jest dosyć smaczna, mimo monotonni.

Jako, że jest to dieta krótkookresowa, trwająca maksymalnie 7 dni, jednorodność posiłków nie powinna bardzo dać nam się we znaki. W skład kapusty wchodzi błonnik, który zapobiega zaparciom i reguluje proces wypróżniania się, obniża poziom cholesterolu i trój glicerydów, poprawia poziom glukozy we krwi i oczyszcza organizm z toksyn. Ogranicza zachorowalność na raka piersi, co ma spore znaczenie, szczególnie w przypadku odchudzających się kobiet.

Warto zatem korzystać z walorów takiej diety i pozbyć się kilku kilogramów. Jednak jeśli chcemy pozbyć się większej ilości zbędnej masy, to dieta kapuściana nie wystarczy.

Jeżeli boisz się efektu jo-jo i chciałbyś zgubić więcej kilogramów przy pomocy diety kapuścianej, uzyskując trwały efekt i piękną sylwetkę sięgnij po preparat Novoslim. Dwie tabletki dziennie przyjmowane przez okres 3 miesięcy zbombardują zalegający w organizmie tłuszcz, przyspieszą tempo jego spalania i pozwolą zrzucić nawet dwukrotnie więcej kilogramów w tym samym okresie czasu, zabezpieczając jednocześnie przed powrotem dawnej wagi.